Polski English Deutsch

otowinyle.pl plyty winylowe plyty CD

0,00 zł
Strona głównaWYKONAWCYJ J Cale

J J Cale

J.J. Cale, właśc. John Weldon Cale (ur. 5 grudnia 1938 w Oklahoma City, zm. 26 lipca 2013 w La Jolla) – amerykański wokalista, gitarzysta, kompozytor, autor tekstów, producent muzyczny.

Uznanie zdobył utworami „After Midnight” i „Cocaine”, które rozsławił Eric Clapton. Jego muzyka wywarła wpływ m.in. na Marka Knopflera z Dire Straits. Występował m.in. z Neilem Youngiem, Artem Garfunkelem. Najbardziej znane i cenione utwory artysty, to oprócz dwu wspomnianych wcześniej: „Slow Motion”, „Call Me the Breeze”, „Sensitive Kind”, „Call the Doctor”, „Super Blue”, „Reality”, „Let Me Do It to You”, „Bringing It Back”, „Magnolia”, „Changes”.

Dyskografia

  • 1972: Naturally
  • 1973: Really
  • 1974: Okie
  • 1976: Troubadour
  • 1979: Number 5
  • 1981: Shades
  • 1982: Grasshopper
  • 1983: Number 8
  • 1984: Special Edition
  • 1990: Travel-Log
  • 1992: Number 10
  • 1994: Closer to You
  • 1996: Guitar Man
  • 1997: Anyway the Wind Blows
  • 1998: The Very Best of J.J. Cale
  • 2000: Universal Masters Collection
  • 2001: Live
  • 2004: To Tulsa and Back
  • 2006: The Road to Escondido
  • 2007: Rewind
  • 2009: Roll On
  • 2011: The Silvertone Years
J J Cale
Filtrowanie produktów
Niestety nie znaleziono produktu!

1. Sprawdź poprawność zapytania i spróbuj ponownie.
2. Ogranicz szukane słowa do jednego lub dwóch.
3. Podaj ogólną nazwę produktu, którego szukasz lub skorzystaj z wyszukiwania zaawansowanego.
4. Jeżeli używałeś filtrów ogranicz ilość wybranych opcji.
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.